Skip to main content

Nodus decisiu en la constitució del Clúster de Packaging alimentari de Catalunya

packaking cluster nodus

Un total de 25 empreses de tot el territori català han signat avui els estatuts de constitució del Clúster del Packaging d’Alimentació de Catalunya en un acte celebrat a Sabadell.

L’emblemàtic edifici de la Casa Duran de la ciutat vallesana ha estat l’escenari escollit per formalitzar la creació d’aquesta associació dirigida per empreses amb l’objectiu de millorar la competitivitat del teixit productiu català. El sector factura a Catalunya 4.600ME amb una massa crítica de 550 empreses i ocupa a 11.000 persones.

Posteriorment a la signatura dels estatuts de la junta directiva i dels socis fundadors del clúster, s’ha celebrat un acte que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, l’alcaldessa de Barberà del Vallès, Ana del Frago, el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Innovació de Castellar del Vallès, Joan Creus; el regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de Polinyà, Manuel Soto; el gerent de dinamització de clústers d’ACC1Ó – l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya-, Joan Martí; i responsables de més de 40 empreses.

L’acte s’ha obert amb la intervenció de l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos qui ha recordat com aquest projecte parteix del treball de les administracions locals: “és imprescindible aquesta feina conjunta, aquesta trobada entre administracions i empreses. Nosaltres treballem per donar serveis als ciutadans, i els ciutadans necessiten que vosaltres tingueu èxit perquè creeu llocs de treball”.

De fet, aquest acte significa l’inici d’una nova etapa del Clúster del Packaging d’Alimentació en què Sabadell, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Polinyà, Sant Quirze del Vallès i Santa Perpètua i el seu entorn van començar a treballar l’any 2008. Les administracions locals han treballat en xarxa amb el suport d’ACC1Ó de la Generalitat, el Centre Tecnològic Leitat i el Barcelona Institut of Packaging (BIP), que ha assumit el paper de dinamitzador del clúster aportant el seu coneixement i xarxa de contactes d’abast nacional.

cluster packaging catalunya

Per la seva part, el gerent de dinamització de clústers d’ACC1Ó, Joan Martí, ha assenyalat que “el clúster és un instrument per aconseguir incrementar la competitivitat de les empreses mitjançant el lideratge d’un grup que creu en el treball en equip”. Martí ha afegit que aquest nou clúster forma part dels 22 clústers actius a Catalunya, que compten amb la participació d’un miler d’empreses i amb el suport d’ACC1Ó.

La nova presidenta del clúster, Núria Font, ha indicat que el clúster forma part d’un sector amb molt futur i es deixa la porta oberta a les empreses que es vulguin incorporar a aquesta nova entitat. L’acte d’avui també ha servit per presentar la plataforma web del clúster www.clusterfoodpack.cat i el pla de treball. Segons la clúster manager, packaging engineer de BIP, Elena Repollés, s’ha previst fins abril de 2013 un conjunt d’activitats estratègiques. Des de missions internacionals a Chicago i París en el marc de diferents fires sectorials a trobades amb altres clúster que operen a Catalunya per explorar possibles vies de cooperació, així com jornades tècniques i preparatòries del següent pla de treball del clúster.

packaking catalunya nodus barbera

Origen del clúster:

El primer pas donat per les administracions locals va ser identificar l’existència d’aquest clúster. Es va detectar que la indústria alimentària i auxiliar d’aquesta, més el seu sistema de valor, concentrava un gran potencial a l’entorn territorial del Vallès Occidental. Sumant els cinc municipis del projecte es va comprovar ja al 2009 que aquest clúster integrava més de cent empreses amb un facturació de més de 1.600 milions d’euros. Des de llavors, s’han treballat per traslladar aquesta realitat a les mateixes empreses, tant vallesanes com d’arreu del territori català, amb l’objectiu de poder treure el màxim profit i posar en contacte empreses de diferents àmbits per a que poguessin cooperar entre elles.

En aquest sentit, el clúster ha anat seguit el seu camí natural de ser gestat i impulsat des de l’àmbit públic per tal que posteriorment les empreses poguessin agafar el relleu. La forma de prendre el lideratge per part de les empreses es materialitza amb la creació avui de l’associació. Igualment des de l’ajuntament l’objectiu és mantenir el seu suport al projecte empresarial treballant conjuntament amb la resta d’administracions.

Dimensió del clúster de packaging d’alimentació a Catalunya:

En aquests moments el Clúster de Packaging d’Alimentació a Catalunya suma entre fabricants d’envasos i embalatges i maquinària de packaging 550 empreses amb 11.000 treballadors i una facturació de més de 4.600 milions d’euros. De fet, el del packaging per l’alimentació, és el segon clúster més important d’aquestes característiques a nivell europeu juntament amb el de la regió danesa de l’Oresund.

Junta directiva del clúster i socis fundadors:

La Junta directiva del clúster del packaging d’alimentació de Catalunya està integrada per les empreses: ABB (Sant Quirze del Vallès), Bossar (Barberà del Vallès), Carinsa (Sant Quirzedel Vallès), Chimigraf (Rubí), Dow Chemical (Tarragona), Enplater (Torroella de Montgrí), Grupo Mondi (Polinyà), Lantero Embalaje (grup d’empreses amb dues d’elles a Sant Pere de Riudebitlles), La Seda (Barcelona), Menshen (Molins de Rei), Nestlé (Esplugues de Llobregat), Rusan (Sabadell) i BIPLeitat (Barcelona Institute of Packaging amb raó social al Leitat).
Les empreses que han signat com a sòcies fundadores són: Aranow (Sentmenat), Jallut (Polinyà), Delsys, Fruselva (La Selva del Camp), E2M (Sant Quirze del Vallès) i Dosimaq
(Sabadell), Iptriana (Barberà del Vallès), Comercial Main (Santa Perpètua de la Mogoda), Intecma (Sant Just Desvern), Atevalles (Sabadell), Asip (Barcelona), GHS (Barberà del Vallès).