L’ajuntament de Barberà del Vallès, des de l’àrea de promoció econòmica, i conjuntament amb les empreses treballen per portar el 5G als PAE
Es tracta de trobar casos d’ús concrets que puguin donar lloc a un projecte pilot de desplegament de 5G.
L’ajuntament de Barberà del Vallès, amb la col.laboració del Mobile World Congres, l’Agència de desenvolupament econòmic de la AMB i l’associació empresarial del polígon Santa Maria (Asempiab) han organitzat dues sessions en torn al 5G els dies 2 i 4 de desembre.
El dia dos es va realitzar una sessió teòrica en línia, oberta a empreses i a personal tècnic de promoció econòmica.
A la sessió van participar unes 30 persones i va comptar amb la benvinguda institucional de l’alcalde de Barberà, el senyor Xavier Garcès i de la directora de l’agència, la Sra. Ana Hernández.
Amdos van destacar la importància de la teconologia 5G per a la indústria, perquè afegeix valor i un plus de competitivitat a les empreses.
La tecnologia 5G, com van explicar els ponents de la primera part teórica del webinar, es tracta d’un factor facilitador per a la plena implantació de les tecnologies de l’anomenada indústria 4.0, la qual es caracteritza principalment per la connexió i la interacció de persones i dispositius en temps real, amb la consegüent generació de dades d’anàlisi.
La segona part del webinar va consistir en l’explicació de nombrosos casos d’ús en empreses que ja han implantat el 5G com solució global o aplicat a un aspecte concret de la seva cadena de valor, dels quals Mercabarna n’ès l’exemple més recent en l’àmbit de la seguretat i la prevenció de riscos laborals.
Precisament, la grandària de moltes de les empreses pioneres va fer plantejar al president d’Asempiab el dubte i la pregunta amb la qual es va tancar el webinar al voltant de si aquesta tecnologia és vàlida per a les PIMES a la qual van contestar afirmativament els ponents. La 5G, i depenent del projecte, pot ser eficaç a nivell de polígon i donar servei a múltiples PIMES.
El dia 4 la sessió va consistir en un workshop amb petites i mitjanes empreses per poder detectar casos d’ús en els quals la tecnologia 4G no és suficient i la tecnologia 5G sí podria proporcionar millores notables en el seu procés de producció de bens o serveis.
Les empreses participants pertenyen a activitats i sectors molt diversos, com el de la distribució d’aigua, el sector turístic, indústries dels sector metall i tèxtil, i de reparació de maquinària.
Les aplicacions més significatives van estar en l’àmbit de la qualitat, a fi de poder substituir el control humà per multiplicitat de sensors que verifiquin l’acabament final del producte, l’àmbit de la planificació i seguiment de flotes, amb possibilitat de geolocalització, monitorització i interacció constants, en l’àmbit de la formació, donant suport amb dispositius de realitat augmentada i vídeo enriquit, a la possibilitat de apropoar molt més la indústria als centres de formació o als aprenents en pràctiques, i d’altres projectes en àmbits com el de la gestió energètica o de la mobilitat, que també passen per la connexió i monitorització de múltiples dispositius amb els quals interactuar en temps real.
Fruit d’aquest taller s’elaborarà un informe de viabilitat que aclarirà les possibilitats de desplegament d’un projecte pilot concret aplicat a alguna d’aquestes empreses o a nivell de polígon.
És en aquest últim punt que des de promoció econòmica de Barberà del Vallès estem oberts a les propostes de les empreses o a resoldre dubtes que ajudin a configurar possibles projectes, i esperem tenir molt aviat el primer exemple d’apliació del 5G del Vallès.
Per fer-nos arribar les vostres aportacions, podeu posar-vos en contacte amb els senyors:
- Alejandro Mangas amangas@nodusbarbera.cat
- Perejaume Ferrer pjferrer@nodusbarbera.cat
- O al telèfon 937297272.