Skip to main content

La indústria catalana s’alia amb les startups industrials per reforçar l’economia productiva

recollida mancomunada residus poligons industrials

Amb aquest acord, IQS Tech Factory vol impulsar el sector de la mà de sis ajuntaments del Vallès Occidental, una economia que aporta el 30% del PIB català IQS Tech Factory organitza la primera trobada entre més de 30 empreses vallesanes i les startups participants al programa d’acceleració IQS Next Tech amb l’objectiu de crear sinèrgies i impulsar l’economia de resiliencia.


El Passat  21 de novembre de 2019 , La indústria catalana ha ratificat avui el seu gran pacte amb les startups del sector amb l’objectiu d’impulsar una economia productiva. Startup + Indústria = Futur és el projecte liderat per IQS Tech Factory, el centre d’emprenedoria d’IQS i la primera aceleradora de startups industrials d’Espanya, i Nodus Barberà, l’equipament de l’àrea de promoció econòmica de l’Ajuntament vallesà, que han unit forces per buscar col·laboracions comercials i estratègiques entre startups i empreses industrials del Vallès, una economia que aporta el 30% del PIB total de Catalunya. El Centre de Negocis Nodus de Barberà del Vallès, dins del projecte Open Industry 4.0, ha agrupat en la jornada d’avui a un centenar de professionals del sector, representants de les startups del programa d’acceleració IQS Next Tech, l’únic en tot l’estat espanyol que ajuda a portar els prototips funcionals de les startups a fàbrica, i que està recolzat per ACCIÓ, i més d’una trentena de petites i mitjanes empreses dels sector de la fabricació de components i de la manufactura, que han mantingut reunions al llarg del matí per trobar sinèrgies de col·laboració i aconseguir un win-win de cada acord que es tanqui a partir d’aquí.
Per tal de continuar donant valor a Catalunya com una de les regions europees amb més tradició industrial, IQS Tech Factory i els ajuntaments de sis poblacions vallesanes (Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Rubí, Sabadell, Sant Quirze del Vallès i Terrassa) s’han aliat per reforçar l’economia productiva a través de les startups d’IQS Next Tech. L’aliança permetrà que la comarca continui creixent com un sector capdavanter i competitiu en termes d’exportació, així com un generador de feina estable els efectes de la qual revertirien positivament en l’economia i en la societat. “Acords com el d’avui no només reforcen el Vallès, sinó tota la indústria catalana. D’aquesta manera, es podrà desenvolupar una economia més resilient i amb un major valor afegit”, ha assegurat el
director d’IQS Tech Factory, Oriol Pascual. “És la primera vegada que s’organitza una jornada com aquesta a nivell estatal. Volem que sigui el primer pas per apropar les startups a les empreses industrials i, d’aquesta manera, contribuir a la promoció econòmica, laboral i social del sector arreu del territori”, ha destacat. Per la seva part, el gerent d’Innovació d’ACCIÓ, Joan Sansaloni, ha remarcat que el Vallès és “un ecosistema d’innovació que enforteix l’economia del territori”. I ha afegit que “les empreses només poden créixer i ser competitives si implementen la innovació en la seva forma de treballar. Hem d’anar cap a un sistema més holístic, obert i inclusiu per poder continuar sent competitius”.
La col·laboració entre IQS Tech Factory i els consistoris vallesans permetrà també detectar les necessitats de la indústria a mig i llarg termini i fomentar-ne la seva transformació en factors com la capitalització d’empreses, l’ocupació de qualitat, la projecció internacional, la renovació d’estructures, l’eficiència energètica o l’economia circular.
“Ens trobem davant d’un acord pioner. Per primer cop, l’administració pública enforteix les connexions entre companyies i startups amb un enfocament d’innovació oberta per desenvolupar la propera generació d’empreses industrials”, ha destacat l’alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcés.

IQS Next Tech, referència en la promoció del sector industrial
IQS Next Tech, el primer programa d’acceleració industrial d’Espanya, celebra aquest any la seva tercera edició sent ja tot un referent en la promoció del sector al país, conduït per IQS Tech Factory, amb el recolzament d’ACCIÓ. Deu startups formen part cada any d’aquest projecte. Durant 6 mesos, les startups compten amb el suport i dedicació de mentors de primer nivell i professionals del sector, que els ajuden a portar el seu prototip a crear la primera sèrie de producció industrial.
El 23 de gener, en el marc de l’IQS Tech Fest, l’únic festival de startups industrials d’Europa, tindrà lloc el Demo Day, la gran final on s’escollirà la Startup Més Prometedora del 2019. El premi portarà a la companyia guanyadora, escollida per un jurat d’experts del sector, a viatjar a Shenzhen a la Xina i a participar en un programa d’immersió de la mà de Brinc Accelerator. La ciutat està considerada actualment com la fàbrica del món i l’epicentre de la manufactura. Les startups participants a l’IQS Next Tech de l’edició del 2019 són:

recollida mancomunada residus poligons industrials
recollida mancomunada residus poligons industrials

• ABLE Human Motion: creadora del primer exosquelet lleuger, assequible i fàcil d’usar, que restaura la capacitat de caminar de persones amb lesió medul·lar de forma natural i intuïtiva.
• Biel Glasses: desenvolupadors de Biel Smartgaze, unes revolucionàries ulleres intel·ligents que milloren la percepció visual, la mobilitat i l’autonomia personal de les persones amb poca visió.
• ENGIDI: dissenyadors d’un wearable que se situa dins del casc i monitoritza la seguretat dels treballadors del sector industrial per fer els entorns de treball més segurs i eficients.
• Groots Urban Farming: desenvolupadors d’una tecnologia en forma de jardí urbà vertical per conrear productes locals i sostenibles sense utilitzar pesticides.
• Kibus Petcare: creadors del primer robot de cuina per a mascotes, capaç de cuinar aliment 100% natural, saludable i de forma automàtica.
• MiWEndo Solutions: creadors d’un accessori dissenyat per ser col·locat a la punta d’un colonoscopi estàndard per automatitzar la detecció de pòlips malignes.
• Proppos: desenvolupen solucions de pagament ràpid basades en reconeixement d’imatge i intel·ligència artificial per a la indústria del retail i de l’hostaleria.
• Sens Solutions: creadors d’un sistema intel·ligent per a la detecció i eliminació de patògens en l’aigua amb la máxima eficiència energètica.
• Sonicat Systems: creadors d’un sistema per evitar la cristal·lització de la mel i mantenir les seves propietats mitjançant ultrason d’alta potència.
• Steering Machines: desenvolupadors de la primera plataforma robòtica amb rodes convencionals capaç de moure’s en totes les direccions per tal de facilitar la mobilitat de productes sobre qualsevol superfície i amb qualsevol càrrega.
Les empreses participants de la jornada són: 3DFactory Incubator, AP Photo Industries, Artilum Gonzalez, S.L., Attittud, AYSI, Carceller Ultrasonidos, S.L., CIM UPC, Draco Systems, Drukatt Componentes, Eceleni, S.L., Electro-Muntatges ONAUR, EMULTRON, S.L., Escaure Iberica, Estampaciones Metálicas Jom, S.L., Grimnir, S.L., Hewlett Packard, J Forkllif Elevación, S.L., Kivnon, Mecanizados Frame,
S.L., Mecanizados Takma, S.L., Mecanitzats Garfol S.L., Mecanitzats TRAM, S.L., Media Microcomputer, Metalgama, Muelles y Resortes Mario Pujol, S.L., Norton BCN, S.L., Prat Solà Electrònica, S.L., Puertas Ferroflex, S.L.U., Talleres Aux. Estampaciones, S.L., Watchman Door