Skip to main content

Made in
Barberà del Vallès

made-in-barbera-valles

Les empreses de la ciutat miren a l’exterior per créixer. Ja han passat alguns anys des que la difícil situació econòmica mundial va arribar al nostre país.

Des d’aleshores, moltes empreses treballen per cercar receptes per resistir i, fins i tot, sortir airosos d’aquesta crisi. És el cas de moltes empreses barberenques que no només sobreviuen, sinó que fins i tot creixen.

A Barberà hi ha empreses amb perfils variats però que fabriquen productes únics aportant un gran valor afegit, i desitjats arreu del món, fet que els ha permès obrir-se a mercats internacionals que presenten bones expectatives de creixement.

Competitivitat en el preu, però sobretot eficàcia en el servei, qualitat i innovació, han estat algun dels ingredients que els ha permès competir a escala global, una situació que radica a causa de diversos fenòmens. El primer d’ells és que el Vallès és el motor econòmic de Catalunya. Els polígons industrials de Barberà del Vallès s’inscriuen en una comarca a l’altura de qualsevol gran concentració industrial d’Europa. Aquesta posició s’explica bàsicament per la gran importància que assoleix l’activitat transformadora en l’àrea del Vallès, que, des de fa temps, s’ha configurat com la primera concentració industrial del país, i ha reforçat aquesta situació als darrers anys. El territori genera el 17% del PIB català i concentra el 26% de les empreses catalanes, cinc punts per sobre del Barcelonès i dobla el percentatge del Baix Llobregat. El segon fenomen és l’elevat grau en recerca i en innovació. Crear activitat i valor afegit, més que no ser pur transmissor de coneixement ha estat la clau de molts productes de referència creats a Barberà del Vallès.

És el cas de les plantilles intel·ligents que fabrica FLEXOR, S.A. des de fa més de 50 anys presents a la ciutat. Actualment fabriquen 20 milions de parells de plantilles a l’any i exporta el 75% de la producció bàsicament a Europa. Alex Granero, director executiu de la companyia desvetlla la seva voluntat “d’entrar al mercat asiàtic amb un producte innovador d’unes plantilles medicinals”. Bona part del seu producte és d’alta gamma i proveeix a fabricants de calçat de luxe com les mítiques sabates alemanyes Lloyd, o les americanes Mephisto.

Una altra empresa de Barberà és ENGEL AXIL, S.A. Amb una forta tasca en R+D+I la companyia va liderar el canvi de la tv analògica a la digital. Milions de llars espanyoles van incorporar un receptor de TDT fabricat a Barberà. Això es deu al fet que són especialistes des de fa 10 anys en el camp dels receptors de senyal digital. Actualment Engel Axil fabrica software que aporta un valor afegit als dispositius que comercialitzen: televisions, tablets i els smartphones. El responsable de R+D+I, Eduard Torné, manifesta que tenen tecnologia patentada de sistemes de pagament utilitzats en els hospitals i hotels, i que esta treballant amb empenta per obrir-se un espai propi i de referència com l’indi.

Qui també s’obre pas al món és l’empresa BOSSAR PACKAGING, S.A que ha celebrat 20 anys d’història i és referent per les seves maquines d’ensobrar productes d’alimentació. Núria Font, directora de Màrqueting, es lamenta de la “forta capacitat de copiar, fins i tot el propi nom” de la competència asiàtica. “Això es deu a l’alta qualitat que ofereix la nostra marca” explica Font. Amb una facturació de 17 milions d’euros, el 94% de la producció es ven a l’exterior, en especial al mercat rus. Font també explica que properament tindran representació a Pequin per estar “més a prop dels xinesos”.

També hi ha empreses que venen de lluny. La ubicació estratègica i el seu teixit industrial és el que va cridar l’atenció al grup basc Bultzakigroup, que des de fa 3 anys han obert al municipi la filial MUELLES ESPIRALES, S.A. David Borrella, responsable de Qualitat, explica que poden fabricar “des d’una molla d’un bolígraf fins a un component d’automòbil” i malgrat que l’empresa es mou en un sector fortament castigat per la crisi com el de l’automoció i l’electrònic, es mostra satisfet pels bons resultats obtinguts en la facturació. “Hem fet un esforç important en incorporar tecnologia. Som la planta de fabricació de motlles industrials amb els ratios de rendibilitat més elevats d’Espanya”. Milers d’usuaris dels automòbils Ford gaudeixen de millores en seguretat dels seus seients gràcies a una peça clau de subjecció fabricada i dissenyada a Barberà.

Aquestes empreses són un petit reflex de la capacitat transformadora del teixit empresarial de Barberà del Vallès. Al mes de juliol, Nodus van rebre la visita del xinès Gao Wei i de l’indi Surpo Bose, responsables de promocionar els negocis i l’economia catalana a l’estranger. L’interès de la seva visita era conèixer i avaluar projectes col·laboratius amb l’agencia de suport empresarial de la Generalitat de Catalunya Acc10. La Regidoria de Promoció Econòmica de Barberà del Vallès, en la seva tasca de suport a la internacionalització de l’empresa, coordina aquestes visites entre Acc10 i les empreses del nostre municipi amb projectes d’obrir-se al món.